U ovom tekstu kratko ćemo upoznati osnovne karakteristike LED rasvjete i saznati zašto postaje najčešći odabir pri projektiranju rasvjete na svakom koraku. Ono što se kod LED rasvjete ističe je svakako njena ekonomičnost. Osim što štedi potrošnju električne energije čak i do 85% manje od klasične žarulje sa žarnom niti. LED žarulje su dizajnirane da traju značajno duže, čak i do 40 puta. To svakako povoljno utječe na okoliš jer se smanjuje količina otpada ali su dobre za okoliš i iz razloga što ne sadrže neke opasne i nepoželjne materijale poput žive čije prisustvo u prirodi negativno utječe na biljni i životinjski svijet. LED volimo i zato što snižava troškove održavanja jer ih nije potrebno često mijenjati.
Zbog karakteristike da može duže vrijeme biti upaljena ima vrlo široku primjenu kako na javnim površinama i mjestima tako i u domovima. A svjetlo koji dobivamo iz LED rasvjete ugodnije je oku, jer za razliku od nekih drugih, ovaj izvor rasvjete ne proizvodi treperavu svjetlost i pa se tako izbjegava naprezanje očiju korisnika u prostoru.
Znanstvenici su istraživali utjecaj LED svjetla na veliki broj različitih vrsta biljaka u staklenicima i ustanovili su da su biljke napredovale jednako dobro i bolje od onih posađenih na poljima. LED svjetlo omogućuje crvene i zelene valove svjetlosti koji su poželjni za razvoj biljaka. Osim toga, ovo svjetlo ne proizvodi toplinu što omogućuje da se biljke u staklenicima izlažu svjetlosti na minimalnoj udaljenosti te je na taj način moguće uzgajati veći broj biljaka na manjoj površini.

Kako odabrati pravu snagu LED žarulje u odnosu na postojeće?
Ovisno od proizvođača i kvalitete snaga LED žarulja koje se najčešće koriste u kućanstvima može varirati. Međutim, ovo je neki prosječan omjer:
Standardnu žarulju sa žarnom niti od 40 Watti zamijeniti će LED žarulja od 4-5 Watti. Onu od 60 W zamijeniti će LED od 6-8 W, dok će jače od 75-100 W biti potrebno zamijeniti LED-om od 9-13 W. Svakako ne zaboravite provjeriti koje vam grlo odgovara za vaše rasvjetno tijelo.
Osim po jačini žarulje potrebno je povesti računa i o kvaliteti i boji svjetla. Kvaliteta svjetla se mjeri indeksom uzvrata boje odnosno CRI (color rendering index) koji nam na ljestvici od 0 do 100 pokazuje koliko je visok uzvrat boje. Naravno, što je CRI viši to je uzvrat boje bolji. Kod LED svjetla govorimo o prosječnom indeksu 80 dok je standardne žarulje on 100. Postoje brendovi koji razvijaju Led rasvjetu sa indeksom od više od 90.
Boja svjetla je druga karakteristika na koju također treba obratiti pažnju jer nam ne odgovara ista boja svjetla za svaki prostor. Postoje 3 osnovne boje – topla bijela 2000 – 3500 K (Kelvina) koja se preporučuje za većinu prostora u domaćinstvu, neutralno bijela od 3500 - 5000 K za kuhinje i garaže, dakle radne prostore, i hladno bijelo svjetlo više od 5000 K za vanjske prostore.
ekc
1200x630 TCE 630 WP

o nama

 ELBA - Elektromaterijal na preko 300 m2 prodajnog prostora, te 500m2  skladišnog prostora nudi svojim kupcima širok asortiman elektromaterijala. Nalazimo se u Puli na adresi Stiglicheva 20, pokraj HAK-a. Tvrtka je sa radom započela 1991.g.