Kada govorimo o rasvjeti uvijek nam prvenstveno pada napamet da želimo osvijetliti mračno i tamno područje, osigurati područje kretanja. Kada govorimo o rasvjeti koja se koristi za osvjetljavanje eksterijera odnosno o vanjskoj rasvjeti i dalje će naglasak biti na funkciju osvjetljenja, ali isto tako na dekorativnu ulogu.
S tehničke strane gledano danas postoje uistinu razne varijacije obzirom na lokaciju koju želite osvijetliti. Pa ćete tako pronaći podne, zidne i viseće modele, te reflektore.

Za sam ulaz u kuću posebno natkriven, kao i za terasu, trijem ili sjenicu preporučuje se viseći rasvjetni model koji će svjetlom „okupati“ taj prostor. Naravno, postoje neke preporuke kao što je da rasvjetno tijelo treba biti 20% veličine ulaznih vrata. Dakle, ako su vrata visine 2,5 m veličina rasvjetnog tijela trebala bi iznositi otprilike 50 cm odnosno 20% od visine ulaznih vrata.
Zidnu rasvjetu možete postaviti na gotovo bilo koju vertikalnu površinu i stvoriti će ugodno ambijentalno svjetlo. Ovdje samo pripazite da koristite slabije žarulje kako bi ste osvjetljenje na prilazima i stazama učinili ugodnijim oku.
Podna rasvjeta je izuzetno zahvalna jer se obzirom na visinu podnožja odnosno nosača može koristiti za različita područja. Tako će visoka podna rasvjeta biti izvrsna za ono područje koje treba više osvjetljenja kao npr. za automobilski prilaz. Ona niža će se odlično uklopiti za osvjetljavanje puteljaka, staza ili uz raslinje kako bi naglasila pojedini element ili osvijetlila mračni kut.
Reflektori će u svim svojim varijacijama omogućiti funkcionalno korištenje da li se radilo o želji da se naglasi struktura fasade ili osvijetli monumentalno drvo koje raste u vašem dvorištu. Ovisno o snopu svjetla reflektor može bacati vrlo usko koncentriranu svjetlost ili s druge strane vrlo široko tzv. „flood“ osvjetljenje koje svjetlom može „preplaviti“ velike površine.
Sa stilske strane promatrana vanjska rasvjeta obzirom na trendove daje prednost modelima koji prate čiste, moderne linije i kao takvi se vrlo lako uklapaju u brojne eksterijere ali također se nude i tradicionalnije linije vanjskih rasvjetnih tijela kao i one klasične. Ovisno o stilu gradnje kuće potrebno je prilagoditi i stil vanjske rasvjete. Modeli su dostupni u različitim dimenzijama i zasigurno ćete lako pronaći ono što će se uklopiti u stilski izričaj vašeg doma.
I za kraj nemojmo zaboraviti da i kod vanjske rasvjete nije zanemariv utjecaj na okoliš, poznat je efekt svjetlosnog zagađenja kao i posljedice koje ima na bioraznolikost. Kako smo u ovom članku veću pažnju posvetili vanjskoj rasvjeti okućnica i vrtova stambenih građevina naglasak na ekološkoj ulozi je nešto manji pa ipak ne smije se zaboraviti na zagađenje koje uzrokuje rasvjeta diljem planete i svakako je nešto o čemu trebamo razmišljati kao odgovorni stanovnici planete.
ekc
1200x630 TCE 630 WP

o nama

 ELBA - Elektromaterijal na preko 300 m2 prodajnog prostora, te 500m2  skladišnog prostora nudi svojim kupcima širok asortiman elektromaterijala. Nalazimo se u Puli na adresi Stiglicheva 20, pokraj HAK-a. Tvrtka je sa radom započela 1991.g.