Sa dolaskom jeseni i hladniji dana javlja nam se ona potreba da kao hrčci spremimo zalihe hrane za predstojeću zimu. Dok ćemo dio plodova kuhati i pretvarati u slatke pekmeze i kompote, dio ćemo ukiseliti da nam tijekom zime ne zafali salata, a dio ćemo sigurno zalediti. Zamrzavanje i čuvanje smrznute hrane u domaćinstvu bitan je element u ciklusu pripreme hrane i skladištenja namirnica. Zamrzavanje je proces koji omogućuje čuvanje svježe i kupljene gotove hrane kroz duži vremenski period. Osim hladnjaka, koji su namijenjeni skladištenju lako kvarljive hrane i hrane za svaki dan, kućanski aparati namijenjeni čuvanju svježine hrane su i škrinja i zamrzivač ladičar. Objasnit ćemo Vam razliku između klasičnog zamrzivača s ladicama i škrinje koji se razlikuju po veličini, raspoloživom kapacitetu te pogodnostima za spremanje različite vrste i količine hrane.  


Zamrzivač ladičar izgledom podsjeća na hladnjak, to je uspravan element koji može biti viši ili niži, samostojeći ili ugradbeni. Smješta se ili ugrađuje u kuhinju. Kao što i ime govori, u unutrašnjosti se nalaze raspoređene ladice i police u kojima se skladišti hrana. Ladice pogoduju optimalnom rasporedu i sortiranju hrane po vrsti, veličini ili trajanju. Ladičari su idealni za skladištenje hrane za kuhanje poput nasjeckanog povrća, svježeg mesa ili kutija s gotovom hranom poput smrznute panirane ribe, tijesta ili sladoleda. Olakšano je pronalaženje hrane jer su kod uspravnih i viših zamrzivača ladice u visini očiju. To doprinosi boljoj organizaciji i lakšem snalaženju u zamrzivaču. Ladice se po potrebi mogu izvaditi i oprati. Dobar raspored namirnica u ladicama ključan je za brz pronalazak tražene hrane. Preporučljivo je hranu u vrećicama u ladice sortirati po vrstama:  povrće, voće, meso, riba i slastice poput sladoleda. Neovisno imate li viši ili niži zamrzivač s ladicama, zapamtite da veće vrećice s povrćem i mesom za kuhanje idu na niže police, i prve se stavljaju u ladicu. Ako imate kartonske kutije sa smrznutom hranom, one također idu na dno. Manji paketići idu na vrh. U središnje se ladice stavlja hrana za kuhanje i narezano povrće, uključujući manje vrećice sa smrznutom pasiranom rajčicom na vrhu. U dvije najviše ladice smještaja se najčešće korištena hrana koja treba brzo biti na dohvat ruke kao što je sladoled ili smrznuti maslac. Tu se smještaju i manje vrećice sa smrznutim povrćem ili voćem.  

Ladičari obično imaju jedna vrata za otvaranje no postoje i kombinirani američki hladnjaci i zamrzivači s dvostrukim vratima koja se otvaraju prema vani, koji čuvaju hranu, ali također štite financije i okoliš. Zamrzivači mogu biti bez zamrzavanja ili sa opcijom za odleđivanje. Neki zamrzivači posjeduju suvremenu NoFrost tehnologiju koja pomoću intenzivnog kruženja hladnog zraka uklanja vlagu, čime se sprečava stvaranje leda i inja na namirnicama i u zamrzivaču. To doprinosi očuvanju namirnica i povrća u izvornom obliku sa sačuvanim vitaminima i mineralima.


Škrinje su samostojeći elementi s poklopcem, a ne vratima. Zbog svoje veličine i oblika, obično se smještaju u ostavu, konobu ili spremište izvan doma. Pogodne su za spremanje velikih komada hrane, poput većih komada mesa, narezanog povrća, te sladoleda u kutijama. Idealne su za čuvanje lako kvarljive ribe u vrećicama koja nije pogodna za spremanje u ladice. Većeg su kapaciteta i pogodne su za skladištenje veće količine hrane, ovisno o obimu. Škrinje zauzimaju puno prostora te u njima ponekad može biti teško pronaći ono što se traži. Zato je važan dobar unutrašnji raspored, koji treba biti po principu da veće namirnice trebaju biti na dnu, dok manje vrećice s hranom na vrhu. Preporučljivo je stavljati cedulje s rokom za istjecanje hrane s obzirom na to da se u škrinji hrana čuva kroz duži vremenski period. Također je važno eliminirati nekorištenu hranu iz zamrzivača kako ne bi došlo do kvarenja hrane ili nakupljanja neugodnog mirisa. Važno je i provjeravati ako se u škrinji nakupio led i time naštetio pravilnim funkcioniranjem uređaja. Neke škrinje imaju i opciju za ručno odleđivanje.


Evo nekoliko savjeta: pripazite prilikom odabira zamrzivača u trgovini. Bilo da ste u potrazi za velikim ili malim zamrzivačem ili škrinjom, izgled može varati. Čak i modeli koji izgledaju identično izvana mogu sadržavati različite količine iskoristivog prostora i mogućnosti te se cijena i performanse mogu uvelike razlikovati. Za dobar je odabir važno odrediti kapacitet skladišnog prostora zamrzivača koji varira od oko 100 do 500 litara. Također, potrebno je pripaziti na širinu i dubinu skladišnog prostora. Zavisno od toga koliku količinu hrane skladištite te koliko raspoloživog prostora posjedujete, možete odabrati idealan tip za vaše domaćinstvo.

ekc
1200x630 TCE 630 WP

o nama

 ELBA - Elektromaterijal na preko 300 m2 prodajnog prostora, te 500m2  skladišnog prostora nudi svojim kupcima širok asortiman elektromaterijala. Nalazimo se u Puli na adresi Stiglicheva 20, pokraj HAK-a. Tvrtka je sa radom započela 1991.g.