Nekad davno imali smo samo metlu i izbor je bio prilično jednostavan. U današnje vrijeme ako želite očistiti prvenstveno podove pa onda i sve drugo na izbor ćete imati nekoliko rješenja i desetke modela usisavača.
Prije nego krenete razmišljati o tome koliko usisne snage treba imati vaš usisavač zapitajte se nekoliko pitanja.

Kakvi su pretežno podovi u vašem domu?
Da li je to uglavnom tvrdi pod, odnosno drveni ili prekriven pločicama? Ili su vam podovi većinom prekriveni tepisima?
Ako se radi o parketima odnosno o drvenom podu preporučljivo je izabrati standardni usisavač sa četkom namijenjenom baš za drvene podove. Takav usisavač će na usisnoj glavi imati više gume ili nekih drugih mekih materijala koji će čuvati pod od tvrde plastike koja bi mogla oštetiti. Ovisno o vrsti drvenog poda i načinu na koji je pod postavljen bilo bi dobro razmisliti o malo snažnijem usisavaču ako u podu postoje dublji utori u kojima bi se mogla nastaniti nečistoća. Za ove podove važno je i da su kotači gumirani i da donji dio kućišta usisavača bude mekši kako ne bi oštetio pod pri svakodnevnom korištenju. Za tvrde drvene podove nije preporučljivo koristiti usisavače sa rotirajućom četkom iz razloga što rotirajuća četka može ogrepsti i tako oštetiti drveni pod. To su najčešće uspravni usisavači nešto veće kilaže i nije ih baš pretjerano lako prenositi pogotovo ako u domu imate puno stepenica. Za većinu tepiha (osim onih za koje stoji napomena da se ne smiju usisavati rotirajućim četkama) ovakvi usisavači su odličan izbor jer će četka svojim rotiranjem izvući većinu prašine i prljavštine. Nešto lakši modeli, štapni bežični usisavači, također iz obitelji uspravnih usisavača, praktično su rješenje za brza i kratka usisavanja međutim ako imate naviku da usisate cijeli dom odjednom ovakvi modeli vas vjerojatno neće zadovoljiti svojom izdržljivošću i trajanjem baterije a i usisna snaga im je nešto slabija.
Većina nas u svojim domovima ipak ima kombinaciju tvrdih podova i onih makar djelomično prekrivenih tepisima. U ovom slučaju morati ćete potražiti model koji čije performanse i dodaci mogu uspješno održavati čistoću u vašem domu. Dodaci su svakako bitni jer nam oni omogućuju da bezbrižno čistimo i neke druge površine kao i one nedostupne kuteve koje sa standardnom četkom.
Da li imate kućne ljubimce?
Možemo se smatrati izuzetno sretnima jer živimo u vrijeme kada su usisavači specijalizirani za nečistoću poput psećih ili mačjih dlaka. Posebni nastavci olakšati će vam usisavanje i učiniti obavljanje ovog kućanskog posla puno bržim i efikasnijim.
Da li u vašoj obitelji netko pati od alergija?
Ukoliko u vašoj obitelji netko pati od alergija loš odabir usisavača može negativno utjecati na kvalitetu zdravlja te osobe. Ukoliko usisavač koji ste odabrali ne uspijeva zadržati sve one čestice prašine, peluda, grinja i ostalih nečistoća, iste će se naći u zraku koji udišu vaši ukućani i onim osjetljivijima zadati alergijske tegobe. Većina proizvođača u svojim proizvodnim linijama nudi usisavače prilagođene baš za ovakve vrste problema pa će njihovi sustavi filtriranja ispušnog zraka biti dodatno pojačani. Većina usisavača danas se može naći sa HEPA filterima koji zadržavaju 99% usisanih čestica.
Da li preferirate modele sa ili bez vrećice?
Oba modela imaju svojih prednosti i nedostataka. Prednost jednokratnih vrećica je da ih jednostavno nakon upotrebe zamijenite novima, brzo i čisto, ali nedostatak je da ih uvijek morate imati pri ruci. Višekratne vrećice su odlične jer ne morate brinuti oko rezervnih već svoju višekratnu vrećicu jednostavno ispraznite nakon usisavanja. Nedostatak je ukoliko imate problema sa alergijama pa se na ovaj način direktno izlažete alergenima kao što je i slučaj kod modela bez vrećica koje je nakon određenog vremena također potrebno isprazniti i očistiti.
Posljednje pitanje je vrlo individualno međutim nije presudno a odnosi se na razinu buke odnosno koliko tih usisavač želite?
Ovisno o vašem stilu života i tu se moguće prilagoditi i odabrati usisavač baš po vašoj mjeri. Ukoliko zbog obaveza dolazite kasno predvečer kući i to je jedino vrijeme koje vam preostaje za čišćenje doma ne bi bilo loše razmisliti o modelima s reduciranom razinom buke. Ovakvi usisavači pogodni su i za sve one s malom djecom koju ćete najprije uspavati a onda pospremiti i očistiti onaj slatki nered za njima. Svakako je od koristi ukoliko je usisavač dovoljno tih da im ne remeti san.
Ne zaboravite na dužinu kabela za napajanje…
Osim ako ste se odlučili za baterijsku verziju usisavača dužina kabela je nešto na što se trebate podsjetiti kad budete birali usisavač. Tu svakako prednost dajemo dužim kablovima jer vam daju veću slobodu kretanja i brže obavljanje ovog kućanskog posla ako ne morate svakih par minuta tražiti novu najbližu utičnicu.
Obzirom na sva gore navedena pitanja pokušajte dati svoje odgovore i posložiti prioritete kako biste došli do idealnog usisavača za vaš dom. Kako je usisavač jedan od onih uređaja koji se gotovo svakodnevno koriste predlažemo da razmislite o kvalitetnijem uređaju. Ukoliko ste ograničeni budžetom možda je poželjnije izabrati kvalitetniji, provjeren uređaj nešto slabije usisne snage ali da može zadovoljiti većinu vaših prioriteta sa gornjeg popisa.

Za kraj, ako organski ne podnosite usisavanje i za vas postoji rješenje. Sigurno ste već čuli za usisavače robote koji će umjesto vas odraditi posao. Međutim, moramo naglasiti da se radi o uređajima slabije usisne snage i s vremena na vremena morati ćete uzeti u svoje ruke dobar stari usisavač i očistiti sve one dijelove do kojih robot usisavač nije stigao.

Odvojite malo vremena kako biste izabrali najbolje rješenje za vaš dom je rćete se s usisavačem vjerojatno često družiti :)
ekc
1200x630 TCE 630 WP

o nama

 ELBA - Elektromaterijal na preko 300 m2 prodajnog prostora, te 500m2  skladišnog prostora nudi svojim kupcima širok asortiman elektromaterijala. Nalazimo se u Puli na adresi Stiglicheva 20, pokraj HAK-a. Tvrtka je sa radom započela 1991.g.