Vodite li i vi raspravu s ukućanima oko toga kako bi trebalo složiti posuđe u perilicu? Okrećete li pribor prema gore ili prema dolje? Perete li velike noževe u perilici za suđe? Odgovore na ova pitanja potražite u nastavku članka.

Prije uključivanja ciklusa pranja u perilici posuđa, potrebno je neoprano posuđe posložiti u perilicu na odgovarajući i adekvatan način. Svaka ladica i košara u perilici predviđena je za posuđe različite veličine, oblika i namjene. Pravilno posloženo suđe neophodno je zbog kvalitete pranja i izbjegavanja pretrpanosti perilice. Prilikom svakog slaganja u perilicu treba biti oprezan kako ne bi došlo do oštećenja posuđa. Nepravilnim slaganjem osjetljivo se posuđe može otkrhnuti, razbiti ili otopiti. Evo nekoliko natuknica kako na pravilan način posložiti posuđe u perilicu.

Prije slaganja, perilicu je potrebno očistiti od ostataka hrane i nečistoća koji se nakupljaju prilikom prethodnih pranja. Također, određeno je posuđe sa zagorenim ostacima hrane ili ustajalom masnoćom potrebno prvo namakati u toploj vodi sa deterdžentom kako bi se otklonila masnoća. Nemojte slagati u perilicu posuđe s velikim ostacima hrane, prvo ga očistite papirnatim ručnikom ili spužvom. Za pravilno slaganje preporučuje se da tanjuri, lonci, zdjele i pribor za jelo budu na dnu. Svo je posuđe preporučljivo slagati okrenuto rubom prema dolje, zato što mlaz vode za pranje šiklja sa donje strane. Tanjure je potrebno okrenuti uspravno i posložiti po veličini od najmanjeg prema najvećem. Nije preporučljivo slagati veće tanjure preko manjih ili izmiješano jer tada do njih ne dopire dovoljno mlaza. Na donjem se dijelu slažu i velike posude, lonci i tave koje se slažu na sličan način kao i tanjuri, sa drškom prema gore. Tave i poklopci od lonaca slažu se u iste utore kao i tanjuri dok lonci dolaze u prazan središnji dio. Daske za rezanje stavljaju se sa strane ili u pozadinu na kraj. Posložite vilice i žlice u košaru za pribor za jelo, sve okrenute drškom prema dolje, osim noževa čija drška treba biti okrenuta prema gore. Potrebno je pripaziti da se ne pretrpa donji dio, te da posuđe bude dovoljno odvojeno.

Najviša je polica rezervirana za čaše, šalice i manje posude. Šalice za kavu i čaj slažu se uz rub s time da se manje šalice stavljaju na rešetkasti sklopivi dio okrenute prema dolje. Manje staklene posudice za sladoled mogu se staviti jedna preko druge. U sredinu se stavljaju tupperware i ostale plastične posudice za salatu koje uvijek dolaze na gornju policu jer je donji dio bliži grijaču pa može doći do rastapanja plastike. Čaše se slažu sa strane dok se osjetljive čaše za vino s drškom nataknu na sklopivi plastični dio.

Prilikom kupovine i punjenja stroja potražite indikaciju na dnu posuđa ili u uputstvima da li je određeno posuđe pogodno za stavljanje u perilicu. Lonci i tave od aluminija ili nehrđajućeg čelika obično se mogu staviti u stroj kao i bilo kakav drveni pribor uključujući tanjure i pribor za jelo. Također, u perilicu se ne stavljaju veliki kuhinjski noževi, jer se mogu oštetiti zbog utjecaja topline i kemikalija te posuđe od mesinga, bronce i kinesko posuđe sa zlatnim listićima.

Zanima nas tko je pobjednik u slaganju posuđa u Vašoj obitelji!
ekc
1200x630 TCE 630 WP

o nama

 ELBA - Elektromaterijal na preko 300 m2 prodajnog prostora, te 500m2  skladišnog prostora nudi svojim kupcima širok asortiman elektromaterijala. Nalazimo se u Puli na adresi Stiglicheva 20, pokraj HAK-a. Tvrtka je sa radom započela 1991.g.