Od mnogih modela perilica za posuđe može se očekivati savršeno oprano posuđe u domaćinstvu. Zbog svojih mogućnosti pranja današnje moderne perilice u potpunosti zamjenjuju klasično ručno pranje suđa kojim se troše velike količine vode. Posjeduju mogućnost sušenja posuđa čime se štedi na vremenu koje je prije bilo rezervirano za brisanje pa i to predstavlja dodatan razlog za nabavu perilice. Na tržištu se nude modeli američkih proizvođača poput Whirlpool, Samsung, LG, Electrolux, i u europskog kontinenta Bosch, Miele, Zanussi, Gorenje i još mnogi drugi. Američki modeli u načelu imaju veliki kapacitet i koriste ciklus za zagrijavanje kako bi se posuđe osušilo. Europski modeli su tihi, ne strše iz kuhinje i troše manje vode i energije.

Evo nekoliko smjernica o kojima biste trebali razmisliti prije kupovine:

Veličina i vrsta: za novu instalaciju izmjerite prostor koji je dostupan u vašoj kuhinji i recite trgovcu. Ovisno o raspoloživom prostoru, možete izabrati između nekoliko vrsta perilica: samostojeće perilice posuđa najpopularnije su i smještaju se bilo gdje, najčešće između kuhinjskih elementa. Jeftinije su od ugradbenih i ne zahtijevaju stručnu instalaciju. Širine su 45 cm za male kuhinje ili 60 cm za veće. Ugradbene se mogu ugraditi ispod radne površine ili u visoki kuhinjski element te se svojim dizajnom savršeno uklapaju u prostor. Upravljačka ploča s vanjske strane vrata vidljiva je za vrijeme rada perilice, pa se može pratiti koliko je vremena ostalo do završetka programa i mijenjati postavke. Potpuno integrirane perilice, razliku od ugradbenih modela, imaju skrivene ugrađene kontrole na vratima kuhinjskog elementa čime se u potpunosti stapaju s ostalim uređajima i kuhinjskim elementima. Stolne perilice posuđa fleksibilne su, kompaktne i malih dimenzija. Prostrane su unutrašnjosti te su odlične za mala kućanstva jer se mogu postaviti na radnu površinu ili ispod ploče sa sudoperom. Često se koriste u vikendicama, manjim stanovima te ugostiteljskim objektima i hotelima.

Plastična ili inox kada: kod ovog pitanja većina će odgovoriti u prilog inox kadama. Radi se svakako o razlici u kvaliteti materijala – inox je zahvalniji jer je otporniji, ne podržava razmnožavanje bakterija te nije porozan. Plastične kada je potrebno posvetiti nešto više pažnje pri održavanju i čišćenju.

Ladice i podesive košare: modeli se isporučuju sa ladicama i košarama različitih veličina i namjene, bilo da se radi o košarama za tanjure i suđu ili za žlice i vilice. Kod pojedinih modela možete zatražiti i dodatna ladica za pribor za jelo umjesto uobičajenih košara što je vrhunska opcija koja pruža veću fleksibilnost. Kod većine modela moguće je koristiti jednu ladicu ako perete visoko posuđe ili postaviti dodatnu ladicu kako biste oprali posuđe različitih veličina. Podesive košare nude mnogo prostora za veći pribor za jelo te se mogu podesiti po visini, širini i dubini.

Razina buke: na tržištu danas postoje modeli s izvanrednim motorom i materijalima koji apsorbiraju vibracije. Najtiše perilice imaju visinu buke manju od 50 decibela, od 42 do 45 decibela. Ako vam smeta buka, možete ju smanjiti dodavanjem izolacije oko vrata i pragova za pristup u prostoriju.

Energija: ako uvijek odaberite najintenzivniji ciklus pranja, koristit ćete više vruće vode i električne energije. Razmislite o ciklusima koji koriste manje energije i vode kada je posuđe manje zaprljano (ECO). Kontrola odgođenog početka do 24 sata omogućuje vam pranje tijekom noći po nižoj cijeni električne energije. Donedavno je većina modela imala cikluse pranja koji su u prosjeku trajali nešto više od 2 sata. Danas postoje modeli čiji ciklus traje manje od jednog sata. Više o potrošnji vode i energije možete pronaći u uputstvima vaše perilice obzirom na specifičnosti koje se razlikuju od proizvođača do proizvođača.

Odvojite dovoljno vremena da pažljivo proučite uputstva kako biste maksimizirali koristi pri upotrebi ovih uređaja. Perilica posuđa je aparat koji se zasigurno najčešće koristi u prosječnom domaćinstvu (u prosjeku barem jednom dnevno) te se isplati dobro upoznati mogućnosti i karakteristike uređaja.

Mogu se spomenuti još neke pogodnosti pri odabiru perilice: tehnologija sa senzorima koja prati količinu posuđa te dozira potrošnju vode, sustavi koji onemogućuju curenje vode, filteri i odvodi za hranu koji eliminiraju ostatke.

Neovisno o tome kakav model odaberete, pobrinite se da ga redovito održavate i po potrebi servisirate.

ekc
1200x630 TCE 630 WP

o nama

 ELBA - Elektromaterijal na preko 300 m2 prodajnog prostora, te 500m2  skladišnog prostora nudi svojim kupcima širok asortiman elektromaterijala. Nalazimo se u Puli na adresi Stiglicheva 20, pokraj HAK-a. Tvrtka je sa radom započela 1991.g.