Pred nama su jesenski dani prepuni raznih plodova, voća i povrća. Dok ćemo jedan dio namirnica obraditi i skladištiti kao ukiseljenu zimnicu, kompote ili pekmeze drugi dio možete zamrznuti. Ovdje vam donosimo dio preporuka kada je zamrzavanje u pitanju. Sigurno velik dio ovih preporuka već prakticirate u svom domaćinstvu ali nije naodmet malo se podsjetiti.

Većina je povrća i sirove hrane pogodno za zamrzavanje i skladištenje u zamrzivaču. Zamrzavanje je proces koji omogućuje da se namirnice očuvaju u izvornom obliku, uskladište i osiguraju od kvarenja kroz duži vremenski period I ima mnoge prednosti. Smrznuto povrće poput mrkve, graška i mahuna idealno je za juhe, variva i maneštre. Meso i ribu koja se brzo kvari moguće je skladištiti u zamrzivaču ili škrinji te preraditi nakon određenog perioda, što nije moguće sa hranom iz hladnjaka koja ima kraći rok trajanja.

Prije stavljanja u vrećice za zamrzavanje povrće narežite. Određeno je povrće poput brokule, mrkve i šparuga preporučljivo blanširati. To se postiže tako da se povrće prokuha oko tri minute u kipućoj vodi i zatim ohladi u hladnoj na isto tri minute. Ova metoda sprječava da enzimi prisutni u povrću izgube okus i boju, ubija štetne mikroorganizme, te uklanja nečistoće. Nakon cijeđenja, povrće se prostre na pladanj u jednom sloju. Možete ga pokriti s plastičnom folijom kako bi se spriječilo prodiranje neugodnog mirisa koji prožima zamrzivač. Zamrznuti će se za otprilike 30 minuta nakon čega ga možete pakirati u vrećice za zamrzavanje iz kojih ste istisnuli višak zraka. Čuva se u zamrzivaču do 6 mjeseci.

Voće je potrebno narezati, te očistiti od peteljki i koštica. Kao i povrće, i voće je potrebno prvo kratko prokuhati u kipućoj vodi. Za određeno voće, kao što su banane ili jabuke, dodaje se sok od voća ili kiselina kako bi se sačuvala boja. A za bobičasto voće preporučuje se posuti malo šećera kako bi se kvalitetnije očuvale arome. Čuva se u zamrzivaču od 8 do 12 mjeseci. Odmrznuto, voće je idealno za pripremu kompota, kolača i ostalih deserata.

Meso je prije smrzavanja poželjno narezati i po potrebi očistiti od kostiju i kože kako bi zauzelo manje prostora u zamrzivaču. Svježe se meso može skladištiti u zamrzivaču do 12 mjeseci, dok kuhano do 2 mjeseca. Piletinu se može narezati na tanje komadiće. Kuhanu je perad preporučljivo skladištiti do 4 mjeseca, nekuhanu perad u dijelovima do 9 mjeseci, nekuhanu cijelu perad 12 mjeseci¸ nekuhano mljeveno meso od 3 do 4 mjeseca. Šunka i slanina se čuvaju u zamrzivaču do 1 mjeseca dok kobasice do 2 mjeseca. Za zamrzavanje ribe preporučljivo je ribu zaštititi i obložiti ledom što će pomoći zadržati svježinu i eliminirati mirise koji se oslobađaju tijekom zamrzavanja. Čuva se u zamrzivaču maksimalno do 6 mjeseci. Riba koja se ne zamrzava je plava riba s visokim udjelom masnoće, haringa, skuša i srdela.

Postoje još neke namirnice koje se ne zamrzavaju jer tim postupkom gube na strukturi ili zbog svojeg tekućeg stanja nisu pogodne za skladištenje u zamrzivaču. To su jaja, povrće s visokim sadržajem vode, poput salate, krastavaca, klica i rotkvica. Smrznuto mekano bilje, peršin, bosiljak i vlasac se mogu koristiti za kuhanje ali ne i kao prilog ili ukras. Ne zamrzavaju se majoneza, umaci, nemasni krem sir, te vrhnje.

Namirnice koje su pogodne za zamrzavanje su maslac, margarin i ribani sir koji se mogu čuvati zamrznuti do 3 mjeseca. Moguće je zamrznuti i narezani kruh koji se čuva u zamrzivaču do 3 mjeseca i pogodan je za tostiranje. Zamrznuto je mlijeko preporučljivo skladištiti ne duže od jednog mjeseca. Nakon vađenja iz zamrzivača, potrebno ga je odmrznuti u hladnjaku i protresti prije korištenja. Sirovo tijesto može se zamrznuti do 6 mjeseci i potrebno je samo 1 sat da se odmrzne. Sladoled, sorbet i ledeni shakeovi pogodni su za čuvanje u zamrzivaču.

Zamrzavanje je metoda koja će omogućiti da pohranjene namirnice odstoje do trenutka pogodnog za serviranje ili kuhanje. Umjesto klasičnih vrećica za zamrzavanje, možete koristiti posude za čuvanje namirnica i skladištenje hrane. Preporučljivo je povremeno pregledati, sortirati i eliminirati nekorištenu hranu iz zamrzivača.
ekc
1200x630 TCE 630 WP

o nama

 ELBA - Elektromaterijal na preko 300 m2 prodajnog prostora, te 500m2  skladišnog prostora nudi svojim kupcima širok asortiman elektromaterijala. Nalazimo se u Puli na adresi Stiglicheva 20, pokraj HAK-a. Tvrtka je sa radom započela 1991.g.