Energetsko siromaštvo prisutno je u kućanstvima s ograničenim pristupom modernim oblicima energije (npr. struji) ili kućanstvima koja nemaju dovoljno sredstava za podmirenje te energije. Takva kućanstva najčešće nemaju sredstava ni za kupnju štedljivih uređaja koji bi dugoročno mogli poboljšati njihovu kvalitetu života, smanjujući pritom njegove troškove.

U Hrvatskoj trenutno oko 50.000 kućanstava ima status ugroženih kupaca energije, a energetska učinkovitost, financijska pomoć, zaštita potrošača u situacijama ugroženosti te informiranje i savjetovanje neki su od dosad korištenih instrumenata za smanjenje energetskog siromaštva na području Europske unije.

Vlada RH nedavno je donijela Akcijski plan za energetsku učinkovitost kojim se između ostalog predviđaju i mjere za smanjenje energetskog siromaštva. Tim je planom predviđena financijska pomoć za tristotinjak kućanstava godišnje, a odnosi se na sljedeće:
- zamjenu starog hladnjaka (1989. - 2000. godište) efikasnim hladnjakom A+ klase
- zamjenu stare perilice rublja (1970. - 1975. godište) novom perilicom razreda A+++
- postavljanje nove vanjske ovojnice kućanstva
- zamjenu pet žarulja LED rasvjetom
- ugradnju štednog perlatora (mlaznice) na slavine
- ugradnju štedne tušilice
- ugradnju brtvi na prozore i vrata
- unaprjeđenje ili zamjenu sustava grijanja – prelazak s grijanja na struju i lož ulje, na isplativije i čišće energente.

Važno je napomenuti kako će sredstva biti raspodijeljena na sve sudionike programa, pa postoji mogućnost da kućanstvo ostvari financijsku pomoć samo s jednom od gore navedenih mjera.

Uz pomoć Fonda za energetsku učinkovitost, gradovi s više od 30.000 stanovnika koji žele sudjelovati u programu moći će otvoriti centre za savjetovanje i obuku. U tim će centrima kućanstva klasificirana kao energetski siromašna moći zatražiti i dobiti pomoć oko dostupnih im načina ostvarivanja energetskih ušteda, a sve s ciljem smanjenja stope energetskog siromaštva u državi. 
ekc
1200x630 TCE 630 WP

o nama

 ELBA - Elektromaterijal na preko 300 m2 prodajnog prostora, te 500m2  skladišnog prostora nudi svojim kupcima širok asortiman elektromaterijala. Nalazimo se u Puli na adresi Stiglicheva 20, pokraj HAK-a. Tvrtka je sa radom započela 1991.g.