Na početku svake kulinarske avanture, neki nam pojmovi iz recepata mogu zadavati glavobolju. Kako bismo vam barem malčice pomogli, donosimo malu abecedu kulinarskih pojmova:
- Al dente - u doslovnom prijevodu "na zub", izraz je koji se odnosi na kuhanu tjesteninu koja je dovoljno kuhana, ali čvrsta na zagriz. Tjesteninu koja nam je "taman".
- Blanširati - francuski je izraz koji označava postupak naglog i kratkog stavljanja mesa ili povrća u kipuću vodu kako bi se sačuvala boja ili uništile bakterije.
- Carpaccio je talijansko predjelo koje se sastoji od vrlo tanko rezane sirove govedine u umaku vinaigrette. Ime je dobilo po slavnom talijanskom renesansnom slikaru, a potječe iz kultnog Harry's Bara u Veneciji.
- Deglaziranje označava dodavanje tekućine u posudu u kojoj se peklo meso, riba ili perad te skupljanje ostatka soka i komadića mesa za pripremanje umaka. Najčešće se u tavu ulijeva vino.
- Filetom nazivamo komad ili odrezak od mesa ili riba u kojima nema kosti.
- Glazirati - preliti površinu hrane želeom, sirupom ili nekom drugom tekućom smjesom da jelo dobije sjajnu površinu. Ovaj se postupak najčešće koristi kod slatkih jela.
- Karameliziranjem topimo šećer u sirupasto stanje postupnim zagrijavanjem. Postupak ima 7 faza i u svakoj je šećer druge boje - od zlatne do tamnosmeđe. Ovaj termin ponekad se upotrebljava i za prženje povrća, naročito luka, dok ne poprimi smeđu boju.
- Mariniranje namirnica podrazumijeva njihovo stavljanje u tekuću mješavinu raznih začina i mirisnog bilja, kako bi omekšale i dobile dodatnu aromu. Mariniramo najčešće meso, perad, ribu i povrće.
- Nabujak je lagana smjesa koja se na srednjoj temperaturi peče u pećnici u otvorenoj vatrostalnoj posudi, kako bi polagano mogla "nabujati", odnosno podignuti se. Nabujak se poslužuje uvijek u posudi u kojoj je pečen.
- Osso buco talijansko je jelo podrijetlom iz Milana čije ime doslovno znači "kost s rupom". Sastoji se od komada teleće koljenice koji su pirjani u bijelom vinu zajedno s lukom i rajčicama. Kao prilog se poslužuje tjestenina ili riža.
- Pirjanje je postupak kojim se meso ili povrće najprije poprži na masnoći, a zatim se kuha s vrlo malo tekućine, na slaboj vatri i duže vrijeme. Posuda u kojoj se pirja hrana mora biti poklopljena da ne bi izašla para i hrana ostala na suhom. Kod mnogih se recepata povremeno dolijeva malo vode, vina ili druge tekućine.
- Rekonstituirati hranu znači dodati vodu dehidriranoj hrani kako bi ponovo postala tekuća. Primjerice, mlijeko ili jaja u prahu.
- Salamura je smjesa vode i soli u koju se stavlja meso, riba ili povrće, na kraće ili duže vrijeme, ovisno o veličini komada. Salamura može zadržavati i nešto šećera ili drugih začina.
- Ukuhati - brzo kuhati na jačoj vatri da bi umak, temeljac ili druge slične tekućine postale gušće, a okus izraženiji.
- Zapršku često koristimo za zgušnjavanje juha, a priprema se tako da brašno popržimo na masnoći dok ne postane zlaćano ili smeđe (ovisno o želji).
Sretno s eksperimentiranjem! 
Vaša Elba
ekc
1200x630 TCE 630 WP

o nama

 ELBA - Elektromaterijal na preko 300 m2 prodajnog prostora, te 500m2  skladišnog prostora nudi svojim kupcima širok asortiman elektromaterijala. Nalazimo se u Puli na adresi Stiglicheva 20, pokraj HAK-a. Tvrtka je sa radom započela 1991.g.